Çin’in Şian kentinden hareket eden ipek yüklü kervanlar önce Özbekistan’a gelirlerdi. Buradan sonra kimisi Afganistan üzerinden Hazar Denizi’ne yönelirken kimisi de İran üzerinden Anadolu’ya ulaşırdı. Buradan da Akdeniz ve Karadeniz limanları üzerinden Avrupa’ya uzanırlardı. İpek kumaşının bu maceralı yolculuğu takip edilen rotanın da yine bu kumaşın adıyla yani “İpek Yolu” olarak anılmasına neden olmuştur. Bu yola bu adı Alman coğrafyacı Ferdinand von Richthofen vermiştir ancak bilinmelidir ki bu yol sadece ipek ticaretinde kullanılmamıştır.
Doğudan batıya ipek dışında baharat, porselen gibi malzemeler de satılmakta ve taşınmaktaydı. Bu yol doğu ile batı dünyası arasında sadece ticari bağların değil kültürel, siyasi ve benzeri bağların da kurulmasında doğrudan etkili olmuştur.
İpek yolu aynı zamanda iki bin yıldan bu yana burada yaşayan toplulukların kültüreli dinî ve sanatsal izlerini de taşıması açısından bir tarihsel panorama işlevi de görmektedir. Örneğin bu yolun turistik potansiyelinin fark edilmesiyle beraber Çin Devleti bu yol üzerinde yer alan birçok tarihi ve kültürel anıtı restore ederek koruma altına almıştır. Aynı şekilde Türkiye de yolun kendi sınırları içinde kalan bölümlerini tarihi unsurları restore etme yoluna gitmiştir.
Bu ve buna benzer öyküler bir kumaşın basit bir giyim metası olmaktan çıkarak ne kadar çeşitli hikâyelere dönüşebileceğinin bize gösteriyor. Tabii ki ipek kumaşına bakışımızı da zenginleştiriyor.